Sidor

29 juni 2012

Fullt upp

Jaha då har det blivit sista dagen för denna dansvecka. Träningsvärken har inte alls varit så illa som man kunde ha trott. Däremot känns det som att det var först igår som jag upplevde att jag hade koll på läget. I Östergötland finns det ingen proffsträning eller antydning till daglig klass. Så man vänjer sig av med förmågan att ta klass, att ta in någon annans material på det sättet. Igår kände jag att hittat tillbaka till det tänket och nästa vecka blir det tre klasser per dag så det var ju bra. Veckan har varit full av kontraster, Corinnes klass som är introvert och organisk sen Denises klass extrovert och explosiv. Umgås med vänner, förbereda inför helgens bröllop och fixa med jobb om vart annat. Den där känslan av lugn som helgens spavistelse gav och som jag lovade mig själv att hålla fast vid var som bort blåst redan på måndag. Jag har en tendens till att trycka in lite för många olika moment under en och samma dag. Tänker att det är ju bara roliga saker så då orkar man. Lägg till lite förkylningssyntom och lite sömnbrist så blir det riktigt bra.

25 juni 2012

Stockholms calling

Sitter vid frukostbordet och försöker ladda inför dagen. Regnet smattrar mot fönsterrutan. Jag har sovit rent uselt i natt så särskilt pigg är jag inte. Just nu är jag i Stockholm och det jag laddar inför är träning. Två veckor framåt sover jag på soffan och har mitt liv i resväskor.  I två veckor ska jag få vara elev och få tanka energi och inspiration, underbart! Men det var ett tag sen jag tog två dansklasser på raken vilket är vad jag ska göra idag...gaah. Modern klass med Corinne Lanselle vilket är sommarens höjdpunkt sen jazz klass med Denise Holland. Men än behöver jag inte bege mig så jag tassar tillbaka till soffan/sängen.

24 juni 2012

Japan


Alla som känner mig vet att jag har en alldeles speciell relation med ett visst land, Japan. Nu i helgen fick jag leva ut detta lite extra mycket (och nördigt) på Yasuragi Spahotell. Nästan som att vara i paradiset. Poängen med hotellet är att det är inspirerat av Japansk kultur i inredning, mat, spa, utställningar, design, trädgård osv. Alldeles fantastiskt tycker jag som inte varit i det verkliga Japan…än. När jag gick i, gissar jag, mellanstadiet så skulle vi skaffa oss brevvänner. Jag skrev med en flicka i just Japan så det var väl där det hela började. Idag har jag tyvärr tappat kontakten med henne och hennes brev ligger i en låda någonstans i källaren. Men jag minns breven så väl, det tunna pappret, skrivstilen, små bokmärken som jag fick i present och de speciella kuverten med frimärkena som man använde. Jag minns att på gymnasiet så tittade vi på film hemma hos min kompis Robban, Kurosawa, coolt tyckte jag. När jag som 20-åring började plugga konstvetenskap på universitetet så lades inte särskilt mycket tid på Japansk eller asiatisk konst men det lilla jag fick tog jag till mig. Som C-uppsats skrev jag om hur mangan påverkar den samtida Japanska konsten. Själva uppsatsen är skitdålig, tycker jag idag men den blev godkänd. Själv förtrollades jag helt av manga, animé och Japan. När jag senare for till Trinity Laban Conservatoire of music & dance för att fortsätta med dansen så blev några av mina närmsta vänner där två japanska tjejer, Tomoka och Maiko. Vi höll kontakten ett tag efter utbildningen men sen gifte sig Tomoka, Maiko for till USA och vi tappade kontakten. Min fascination för Japan består. Efter den här helgen vill jag ändra om hela mitt hem för att göra det mer japanskt men nöjer mig med lite smått och gott som jag införskaffade på hotellet. Kanske är det dags att börja spara pengar till den där resan som jag någon gång bara måste få göra.

20 juni 2012

Alla lika Alla olika

Idag fick mitt självförtroende en riktig smäll på käften. Det är ju sommar nu. Detta innebär att man förväntas, i mitt fall även vill, bada och sola. Jag som inte har en nudistläggning föredrar att utföra dessa aktiviteter i en bikini. Förutsättningen är att man har en, bikini alltså. Så jag var idag på jakt efter en bikiniöverdel (var inte oroliga, underdelen finns redan). Jag besökte flera av de stora klädkedjorna med inte högt ställda krav, en enfärgad svart bikini som sitter snyggt och är bekväm.  Resultatet efter att ha provat, i alla fall, ett tiotal olika varianter var känslan av att- JAG ÄR INTE SOM ANDRA. Inte en enda satt snyggt eller bekvämt, alls! Det var inte heller samma problem med dem så jag kunde inte utifrån det räkna ut vad som är fel på min kropp. Så min bedömning blir att jag måste vara så konstigt skapt att jag inte passar in i mallen. Men, vad fan, vilken mall? Ja, jag är kortare än många, jag är inte direkt smal och nej jag har inte heller de där trendiga småtuttarna som man bör ha just nu. Med andra ord är jag helt fel. Men när jag tittar runt på människor omkring mig så undrar jag vem som utgör mallen. Vem är den där mallen och var finns den? De här tankarna ledde mig in i en idé till ett dansverk. Använda och jobba med dansare som kan utmana mallen.  Jag fick häromdagen en förfrågan att presentera en idé för ett sight specific-verk som ska visas i samband med en invigning. Det här är min idé! Nån bikini det blev det inte.

19 juni 2012

Känns som sommar och som semester. Sitter på balkongen, dricker kaffe och bläddrar i en konstbok, för det var det jag just nu kände för. Den här sommaren ska jag mata mig med kultur, andras kreativitet ska bli min kreativitet. Ska snart äta lunch och gå till studion. Just nu jobbar jag med ett projekt som är hemligt så kan inte säga så mycket mer än att det är vad jag fokuserar på idag.

16 juni 2012

Dag 1 i frihet


Igår lämnade jag jobbet för att inte komma tillbaka på i alla fall 8 veckor.  Hur firar jag detta? Jo, först genom att ge mig in i ett nytt projekt, teater! Jag ska jobba lite med Teater Gismo och föreställningen American Dreams. Min uppgift blir att skapa två koreografier till de två skådespelarna (som inte har någon träning i dans). Det ska bli ett hejdundrande musikalnummer och ett nummer som blir mer mot fysisk teater. Jag har inte jobbat med teater förut så det här blir nåt nytt och spännande. En massa tankeprocesser är igång i mitt huvud. Hur får man de här två skådespelarna att se bra och proffsiga i dansen och hur ska dansen fungera på ett bra sätt i föreställningen som helhet? Nåt att klura på. MEN idag tänker jag inte klura på det! Idag är jag ledig och ska ägna mig åt följande: gå till second hand butiken runt hörnet, titta på film, laga mat och bäst av allt, hänga i soffan.

13 juni 2012

Ja men då har jag varit på Kulturrådet och ett möte om scenkonstens internationalisering. Varför, kan man ju undra. Jag fick en inbjudan via Danscentrum, inte jag personligen utan alla medlemmar, och fick ett infall att åka för att det lät intressant. Vad fick jag ut av detta? Förutom att känna mig lite malplacerad och få inse mina brister i mingelteknik, så tycker jag ändå att det gav en liten inblick i nåt väldigt komplicerat. Det hela började med att representanter från kulturrådet presenterade deras verksamhet i helhet och specifikt för scenkonst. Det handlar ju kortfattat om olika bidragsformer och stöd till konstnärlig verksamhet och i fokus var just internationell verksamhet. De ville veta hur vi uppfattar situationen nu och vad man som aktör inom scenkonstområdet vill ha. Själv är jag alldeles för dåligt insatt för att lägga mig i men det är intressant att lyssna på de som vet. Svårt, rörigt men intressant.
Idag har jag gjort upptäckten att jag bor 5 minuter från ett yoga center, http://www.sannanda.se/ Så jag provade ett morgonpass. Det är kundaliniyoga, som jag förhåller mig skeptisk till eftersom den känns lite väl flummig och lite för sektartad för min smak. Förutom det så är den ganska schysst för den är kravlös och mild mot kroppen som är en skön kontrast till annan träning jag gör. Överlag trevligt ställe och trevlig lärare så jag kommer gå tillbaka dit.

I övrigt just nu, om jag ska ta och göra en lägesuppdatering, så har jag upplevt de senast 2 månaderna extremt stressiga, eller snarare oroliga. Jag har jobbat lite för mycket och har låtit saker och ting tära på mig lite för mycket. Nu ska det dock bli ändring på detta! Jag ska ta det lugnare (får ju snart semester!) och verkligen medvetet skaka av mig sånt som oroar mig men som jag inte kan påverka. Nu sitter jag i dansstudion och det känns som att det var evigheter sen. Senare idag ska jag åka till Stockholm på ett möte hos Kulturrådet, om scenkonstens internationalisering, har ingen aning om vad jag ska förvänta mig men återkommer med en rapport.

10 juni 2012

Workshop

Nästa söndag, alltså den 17 juni så måste jag rekommenderar en grym workshop! Modernt, street och hip hop, låter väldigt bra eller hur? Det tycker jag och  jag kommer vara där! Dagen ser ut så här: 10.00 - 11.30 modern med mig, 11.45-13.15 street med Emma Egelstig och kl 14.13-15.45 Modernt vs. Hip hop med Filippa Rudström. Allt detta sker i Dansstudion i Linköping och kostar 400:- Kom! Kom!

https://www.facebook.com/events/104545839685150/